Zamyšlení nad vegetariánstvím, veganstvím a fruktariánstvím 3.část


Každá volba životního stylu bez krutosti je volbou, která má smysl.

Vegetariánství je inteligentní volba

Existují vědecké studie, které dokazují, že vegetariáni mají IQ vyšší přibližně o 5% než než běžná populace. Výzkum započal v roce 1970 a zúčastnilo se ho osm tisíc dětí. O 20 let později se za vegetariány označila stovka z nich. Muži – vegetariáni dosáhli v IQ testech průměrně 106 bodů, ženy vegetariánky 104 bodů. Jedlíci masa muži 101 bodů a ženy 99 bodů. Vegetariánská strava buď způsobuje zvýšení IQ nebo si lidé s vyšším IQ vybírají stravu bez masa. Závěr testů je ale jasný – vegetariánství je inteligentní volbou.

Vegetariánství je úspornější a ekologičtější

Masožravec spotřebuje asi čtyřikrát více zemědělské plochy než vegetarián. Velké množství rostlinného proteinu, který se produkuje v rozvojových zemích, se vyváží jako krmivo pro dobytek do průmyslových států. Na pozemku, kde se vyprodukuje tuna masa, je možné vypěstovat za stejnou dobu deset až dvacet tun plnohodnotné potravy, vhodné pro přímou lidskou spotřebu. Za každých sto kilogramů sušiny spotřebované skotem se vrátí pouze 4 – 16 kg masa. Živá kráva je schopná za svůj život poskytnout člověku průměrně 15 440 jídel, ze zabité krávy lze udělat maximálně 80 porcí masa. To je opravdu hodně neúsporné hospodaření. Na planetě je nás 6 miliard. Kdyby všichni lidé jedli maso, příroda by to prostě nezvládla. Pro lidi, kteří jsou vegetariány, je důležité nejen jejich zdraví a život zvířat, ale také životní prostředí, ve kterém žijí.

Vegetariánská strava je pestrá a zábavná

Hodně lidí si nedokáže představit, co by jedli, když by jejich strava měla být bezmasá. Jídelníček bez masa jim přijde nudný. Ale je tomu právě naopak. Ve chvíli, kdy opustíte zažitý model jídel typu maso a nějaká příloha, a začnete zkoumat, co vše pro nás příroda připravila, otevře se vám svět rostlinné stravy tak, jak jste ho doposud neznali. Barevné druhy sladkého ovoce, mnoho druhů zeleniny, na které vás nenapadlo ani pomyslet. Mnoho druhů obilovin, o které byste v obchodě dříve ani nezavadili pohledem. Ořechy a ořechová mléka, výborné roslinné oleje, které vás překvapí svou výtečnou chutí, výborné koření, které zaujme vaše chuťové buňky.

Vegetariánská strava zahrnuje obrovské množství pochoutek, o kterých se vám ani nesnilo. Místo kolečka salámu si na chleba můžete dát například cizrnovou pomazánku s ostropestřecovým olejem, seminky a sušenými rajčaty. Místo řízku k obědu si můžete pochutnat na řepovo – cuketových placicčkách s dýní, lilkem, česnekem a okurkovým salátem.

Různá skvělá vegetariánská jídla si můžete samozřejmě dávat i jako nevegetariáni, jde o to vyvrátit argument, že vegetariánská strava je nudná. Když se zajímáte o svůj jídelníček a stravujete se zdravě, bez masa, rafinovaného cukru, smaženého, bílé mouky, přílišného množství mléčných výrobků a jíte dostatek zásadité stravy s vlákninou, vaše tělo se časem pročistí, zbaví se plísní, a parazitů a jeden z výsledků je právě i změna chutí. Tím, že se odkyselíte, se očistí i chuťové pohárky na vašem jazyku a začnete vnímat chutě mnohem intenzivněji než dříve. Najednou už nepotřebujete tolik aromatizovaných jídel, která jsou často i uměle dochucována, aby vám poskytla ještě výraznější chuť a uspokojila vaše pohárky. Čistý jazyk a čisté tělo ocení i obyčejnou mrkev nebo jablko jako velmi chutnou. Chutě vegetariánů, veganů i frutariánů jsou mnohem jemnější.

Vegetariánská strava je levná

Možná si myslíte, že přechod na bezmasou stravu hodně zatíží vaši peněženku. Není to tak. Maso je velmi drahá záležitost, vzhledem k tomu, jak je produkce masa nehospodárná. Kilo masa vás přijde přibližně na 150 – 300 Kč. Toto je ovšem cena masa, které koupíte v obchodních řetězcích.

To znamená, že ve velkém množství případů nejde o čisté maso, ale o takzvané masové směsi, které obsahují přidanou vodu a různé příměsi– látky na rostlinné bázi, aditiva, konzervanty, v některých případech tyto látky tvoří až 50% objemu prodávaného ,,masa,, .

(Pokud byste se o výrobě masa v čechách chtěli dozvědět více, doporučujeme seriál Peklo na talíři od Romana Vaňka : http://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10002037-sunka-2-pytle-s-ecky).

Pokud byste chtěli maso v opravdu kvalitní ,například z farem, můžeme si dostat cenově i na 500 – 700 Kč za kilo.

Kilo čočky stojí přibližně 30 Kč, kilo kvalitní neloupané rýže stojí 50 Kč. Co myslíte, není to rozdíl? Samozřejmě pokud začnete kupovat suroviny v biokvalitě nebo od farmářů, což doporučujeme, tak jsou ceny o něco vyšší, bezmasá strava ovšem stále vyjde o mnoho levněji.

Vegetariánská strava je levnější ještě z jednoho hlediska

Pokud totiž jíte vyváženou stravu, která vás nezatěžuje, ale naopak vyživuje a léčí, nejste nemocní. Trpíte mnohem méně chřipkami, rýmami, artrózami, nadýmáním, ani jinými vážnými nemocemi a proto se pak nemusíte léčit. A léčba je v dnešní době a systému velmi nákladná a navíc často neúčinná. Vaše zdravotní pojištění samozřejmě hradí poplatky za vaši léčbu, jde ale vlastně o systémové peníze všech lidí, takže léčbu lidí, kteří na své zdraví nedbají a stravují se bez rozmyslu, hradí všichni ostatní. Proto podporujeme vegetariánství a zdravou stravu. Každý čin má své důsledky a pokud se snažíme žít alespoň trochu chytře, úsporně a ekologicky, tak dříve či později k tomuto poznání dojdeme.

Za tím krásným zavakuovaným masem v obchodě se totiž skrývají nejen naše zdravotní potíže, ale také velké množství peněz potřebné na výrobu, chemický průmysl a také pro farmaceutický průmysl, který bude léčit zdravotní obtíže způsobeny vaší volbou.

Vegetariánská strava je pro uvědomělé lidi.

Toto nemá být v žádném případě urážky pro jedlíky masa. Vegetariáni (vegani, frutariáni) bývají obykle lidé, kterým není jedno, jak funguje jejich tělo a zdraví a jaké důsledky má jejich volba na společnost, ekonomiku a přírodu. Pokud chceme, aby se situace v naši společnosti zlepšila, je třeba opustit straré zvyky, nehledě na to, jak zažité jsou. Když se podíváme na historii člověka, tak maso se vždy jedlo. Jedlo se i v pravěku, jedlo se i později. To ovšem neznamená, že je to pro člověka přínosem. Také se vždy válčilo a zotročovalo a válku a otoctví určitě někdo nechce. Pravěcí lidé, jedli maso a lovili, ano. Ale také se dožívali věku přibližně 30, 40 let. Existují a existovaly přírodní národy, které se živily jen živou stravou, kořínky a hmyzem a jejich zdraví je obecně mnohem pevnější než to naše.

Jde o to zkoumat aktuální potřeby lidstva a vybírat si z historie jen opravdové ponaučení, ve věcech, které jsou pro nás přínosem. Pokud chceme, aby život na naší planetě přetrval, musíme jako lidstvo vystoupit ze svého stínu, a změnit způsob života, kterým žijeme. Situace, ve které se hlavně západní svět nachází nyní, není dlouhodobě uržitelná. Stravování je jedním z aspektů našich životů, ale je jedním z těch základních. To, že změníme naše stravovací návyky, změní také naše fyzické zdraví, může změnit myšlení, etiku, naše činy a záměry ve společnosti.

Všichni jsme lidmi a všichni se chceme mít dobře, ale mít se dobře a být šťastný není jem tak, chce to jistou dávku moudrosti a uvědomění.

Změna stravy může být tím prvním krokem :) Držíme vám palce!

Please like & share:

by lukash